- перші страви -
Навариста м'ясна солянка - смачний та ситний обід
Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів у цьому рецепті: насправді солянка готується досить просто. Існує дуже багато різновидів солянки - цей густий суп готують з м'ясом, рибою, грибами, овочами - тобто як душі завгодно.
Іноді можна зустріти рецепти солянки, які включають до 10 видів м'яса, а в деяких ресторанах подають солянку з пастрамі, каперсами і в'яленими томатами. Ми підготували для вас простий і зрозумілий рецепт солянки з доступних інгредієнтів, які легко знайти в будь-якому магазині.
● М'ясо на кістці (свинина чи яловичина) – 0,5 кг.● Копчена курка – 100 грамів (також підійде філе).● Шинка – 100 грамів.● Мисливські ковбаски – 100 грамів.● Сосиски – 100 грамів.● Солоні огірки – 3 штуки.● Маслини або оливки – 1 банка.● Картопля – 2-3 штуки.● Болгарський перець – 1 штука середнього розміру.● Помідори – 2-3 штуки (можна використовувати консервовані томати у власному соку).● Цибуля – 2 штуки (якщо цибулини дрібні, то візьміть 3 або 4 штуки).● Томатна паста – 2 столові ложки.● Часник – 2 зубчики.● Копчена паприка – 1 чайна ложка.● Духмяний перець - 2-3 горошини.● Сіль, перець – за смаком. Час приготування: 1,5 години.
Порцій: 6.
1. Основа смачної та ситної солянки – це наваристий бульйон. Для бульйону завжди краще брати м'ясо на кістках, для солянки ідеальним вибором стануть свинячі чи яловичі ребра.Промиваємо м'ясо, заливаємо його водою (приблизно 3-3,5 літра). Розрізаємо навпіл одну цибулину і додаємо в каструлю до м'яса. Після того, як вода в каструлі закипить, додайте духмяний перець, зменшіть вогонь і варіть бульйон щонайменше 1 годину.
2. Поки бульйон вариться, приготуйте овочеву заправку солянки. Для цього наріжте цибулю, підсмажте її до прозорості. Потім додайте на сковороду болгарський перець нарізаний кубиками і продовжуйте смажити протягом 5 хвилин.
3. Наріжте помідори та додайте їх на сковороду.
4. Додайте в заправку нарізані солоні огірки, потім подрібніть часник і додайте томатну пасту і копчену паприку, накрийте кришкою і тушкуйте 10-15 хвилин.
Ви можете додавати до солянки будь-які інші спеції, які вам до смаку. Однак не варто забувати, що велика кількість різних інгредієнтів у солянці сама по собі дає смакову різноманітність. Надлишок спецій може зіпсувати смак страви.
5. Підготуйте всі м'ясні інгредієнти: шинку, сосиски, копчену курку, мисливські ковбаски слід нарізати кубиками. Намагайтеся різати всі інгредієнти для солянки однаково - так ваша страва буде не тільки дуже смачною, а й естетично привабливою.
6. Коли бульйон буде готовий, дістаньте м'ясо, відокремте його від кістки і поверніть назад. Також з бульйону дістаньте дві половинки цибулі – вони віддали свій аромат бульйону і більше нам не потрібні. М'ясо без кістки слід нарізати кубиками.
7. Додайте в бульйон нарізану картоплю і варіть приблизно 10 хвилин.
8. Потім перекладіть овочеву заправку зі сковороди в каструлю з майбутньою солянкою та доведіть до кипіння.
9. Після закипання - саме час відправити в бульйон нарізані шинку, сосиски та інші м'ясні компоненти.
10. Наріжте оливки або маслини на половинки (або залиште цілими - на власний смак) і додайте в солянку перед вимиканням вогню. Далі – найскладніше завдання – дати солянці настоятися для більш насиченого смаку та аромату.
Через 30-40 хвилин, коли солянка буде готова, подавайте її зі сметаною та шматочком лимона.
Смачного!