Банош

- Українська кухня -

Банош

Традиційний український обід на вашому столі

Банош - це неймовірно смачна та ситна страва, якою люблять почастуватися всі без винятку гості Західної України. Якщо ви хоч раз їздили відпочивати на гірськолижні курорти Закарпаття, то вам, напевно, знайома ця страва.
Просто уявіть: ви цілий день провели на засніжених схилах, катаючись на лижах чи сноуборді. По тілу розливається приємна втома, і ось ви заходите в місцеву колибу, щоб перепочити і набратися сил, а перед вами на столі з'являється тарілка ароматного гарячого баноша з грибами та смаженою цибулею.
Якщо ви хочете ненадовго поринути у цю незабутню атмосферу, спробуйте приготувати традиційний банош у себе вдома.

Насправді у приготуванні баношу немає нічого складного

Банош (часто можна зустріти назву бануш) – це кукурудзяна каша, яка вариться з додаванням молока, вершків або сметани, а заправляється тертим сиром. Зустрічається безліч варіацій приготування баношу: на Закарпатті його готують із салом чи беконом, з білими грибами та із сезонними овочами. У деяких закладах навіть подають банош із яєчнею.
Ми ж пропонуємо приготувати традиційний банош із сиром, грибами та смаженою цибулею.

Для того, щоб приготувати банош вдома, необхідно

● Кукурудзяна крупа – 200 грамів.● Молоко – 500 мл.● Печериці - 150 грамів (можна використовувати гливи або білі гриби).● Цибуля - 1 штука.● Вершкове масло – 20 грамів.● Соняшникова олія – 1 столова ложка.● Сметана - 1-2 столові ложки.● Бринза – 50 грамів (можна взяти будь-який твердий сир).● Сіль, перець – за смаком.
Час приготування: 50 хвилин.
Порцій: 4

Приготування баноша

1. Для початку поставимо варити основу нашого баноша – кукурудзяну кашу. Крупу висипаємо в каструлю, заливаємо молоком і варимо, постійно помішуючи на середньому вогні. На цьому етапі не забудьте додати сіль за смаком. Варити кукурудзяну кашу необхідно до готовності, орієнтуючись на рекомендації на упаковці крупи, оскільки час приготування залежить від помелу - чим дрібніший помел кукурудзяної крупи, тим швидше звариться банош.
2. Поки каструля з кашею на плиті, приготуємо гриби та цибулю. Гриби наріжте будь-яким зручним для вас способом – кубиками, соломкою чи слайсами. Цибулю наріжте середніми кубиками, не надто дрібно.
3. На розігріту сковороду додайте вершкове масло та соняшникову олію та обсмажте гриби до золотистості.
4. Коли гриби будуть готові, перекладіть їх з пательні на тарілку, а на пательню відправте смажити цибулю.
5. Перевірте кашу. Якщо кукурудзяна крупа зварилася, додайте до неї ложку сметани і ретельно перемішайте.
6. Перед подачею розкладіть ваш банош по тарілках, а зверху викладіть смажені гриби, цибулю та бринзу.
Зверніть увагу: бринза використовується в традиційному рецепті баноша, але якщо вам до душі більш ніжний смак сиру без різкості, яка притаманна бринзі, орієнтуйтеся на свій смак.

Подавайте банош ще гарячим, коли він найбільш ароматний та насичений.
Смачного!