Бограч

- угорська кухня -

Бограч

Рецепт традиційної угорської страви для домашнього приготування

Той, хто хоч раз у житті спробував бограч ніколи не забуде його насичений смак та аромат. Особливо, якщо вперше спробувати його довелося на Закарпатті – саме там його готують просто незабутньо, дотримуючись усіх традицій та правил приготування.

Рецепт бограча прийшов в Україну з Угорщини та особливо міцно вкоренився у раціоні мешканців Західних областей. У перекладі з угорського слово "бограч" означає "зварений на багатті". Саме так його і готують для туристів Закарпаття – із димком.

Для тих, хто не знайомий з цією ситною та смачною стравою, трохи пояснимо: бограч є густим супом або гуляшем, який готується з м'яса, картоплі та болгарського перцю. Традиційний рецепт бограча передбачає використання не менше 5 видів м'яса і має готуватися у казані на відкритому вогні. Ми пропонуємо вам приготувати бограч вдома з простих і доступних інгредієнтів.

Щоб приготувати бограч вам знадобиться

● М'ясо без кістки (ми використовуватимемо яловичину, ви можете вибрати будь-яке інше м'ясо на ваш смак) - 1 кг.● Сало – 50 грамів.● Картопля – 0,5 кг.● Стиглі помідори – 2 штуки (можна використовувати заморожені або консервовані у власному соку).● Болгарський перець – 2 штуки великого розміру.● Цибуля - 2-3 середні цибулини.● Часник – 3 зубочки.● Копчена паприка – 1 чайна ложка (з гіркою).● Сіль, перець, перець чилі – за смаком.
Час приготування: 2 години.
Порцій: 4.

Приготування бограча

Бограч готується в одній каструлі, тому вам не доведеться мити багато посуду після приготування.
1. Візьміть жаровню або велику каструлю з товстим дном, поставте на вогонь розігріватися.
2. Сало наріжте невеликими кубиками. Ви можете використовувати звичайне сало або вибрати бекон - бограч все одно вийде смачним. Відправте нарізане сало обсмажуватись у каструлі або жаровні. Слід зменшити вогонь, щоби сало не підгоріло, а витопилося.
3. Яловичину помийте, просушіть і наріжте середніми шматками. Потім відправляйте м'ясо обсмажуватись до сала.
Для бограча всі інгредієнти слід нарізати досить крупно: кубики повинні вийти приблизно 2,5 см.
4. Коли м'ясо підрум'яниться - саме час додавати картоплю. Картоплю очистіть від шкірки і також наріжте великими шматочками, після чого кидайте в каструлю до м'яса.
Для бограча можна також використовувати невелику молоду картоплю і залишати її цілою або розрізати на половинки - на ваш розсуд.
5. Помідори і перець помийте і наріжте так само, як решту інгредієнтів. Перець очистіть від насіння та промийте зсередини.
6. Цибулю наріжте кубиками і перекладіть усі нарізані овочі в каструлю до м'яса та картоплі.
7. Потім додайте копчену паприку та спеції на ваш смак. Замість копченої паприки можете використовувати звичайну, але для автентичності страви краще все ж таки додати аромат копченості.
8. Наступним кроком додайте в каструлю води. Кількість води регулюйте на власний розсуд - якщо хочете, щоб ваш бограч був більше схожий на гуляш - налийте води так, щоб вона трохи покрила весь вміст каструлі. Якщо бажаєте щоб бограч був більше схожий на суп - додайте більше води.
9. Варіть бограч доти, поки картопля не буде готова. Потім зніміть каструлю з вогню і дайте настоятися.
Бограч слід подавати у глибоких мисках та великими порціями.
Смачного!