- ГРУЗИНСКАЯ КУХНЯ -
Простий рецепт найсмачнішої грузинської страви
Варто лише подумати про хачапурі по-аджарськи, як одразу ж згадується неймовірний аромат цієї грузинської випічки. Повітряне всередині та хрумке зовні тісто з найніжнішою начинкою із солоного сиру та яйця точно не може залишити нікого байдужим.
У Грузії хачапурі готують і подають до столу з будь-якого приводу - і до звичайної вечері, і до святкового столу. І якщо ви ніколи раніше не готували хачапурі по-аджарськи самостійно, то зараз саме час навчитися.
До речі, ви знали, що з 2019 року хачапурі входять до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО? Це досить вагомий привід, щоб виділити час і приготувати хачапурі по-аджарськи у себе вдома.
Для тіста:● Борошно – 450 грамів.● Молоко – 100 мл.● Тепла вода – 200 мл.● Дріжджі - 1 чайна ложка сухих.● Цукор - 1 чайна ложка.● Сіль - 1 чайна ложка.● Рослинна олія – 3 столові ложки.
Для начинки:● Сулугуні - 500 грамів (не варто використовувати інший сир, це може сильно вплинути на смак готової страви).● Сир кисломолочний - 100 грамів (підійде будь-якої жирності).● Курячі яйця - 2 штуки.● Сметана - 2 столові ложки.● Яєчний жовток – 4 штуки для прикраси + 1 штука для змащування тіста.● Сіль, перець - за смаком.
Час приготування: 1 година 15 хвилин.
Порцій: 4.
1. Звичайно ж, починати приготування хачапурі по-аджарськи необхідно з тіста. Приготувати тісто для хачапурі дуже просто: візьміть усі інгредієнти для тіста та змішайте їх разом у глибокій мисці. Вимішувати тісто краще руками, але також можна скористатися тістомісом або кухонним комбайном.
Важливо: молоко і вода повинні бути трохи теплими, тому заздалегідь трохи підігрійте їх у мікрохвильовій печі або на плиті.
2. Якщо після вимішування тісто все ще занадто липке, додайте трохи борошна, проте не перестарайтеся - від надлишку борошна тісто може стати занадто жорстким і трохи гумовим.
3. Змастіть каструлю або велику миску олією (щоб тісто не прилипло до стінок) і залиште в ній тісто, накривши харчовою плівкою. Тісто має підходити щонайменше 40 хвилин.
4. Поки тісто підходить – займіться начинкою. Сир сулугуні натріть на великій тертці, потім додайте до сиру решту інгредієнтів для начинки - сир, яйця, сметану та спеції. Ретельно перемішайте.
5. Після того, як тісто збільшиться в обсязі щонайменше вдвічі, вимішайте його ще раз, а потім розділіть на 4 частини - саме стільки хачапурі ми з вами готуватимемо.
6. Розкотіть кожну четвертинку тіста на тонкий овальний пласт.
7. Начинку також розділіть на 4 частини і викладіть кожну частину на тісто, що розкотили. Намагайтеся розподілити начинку так, щоб вона покривала рівномірно все тісто, відступаючи від країв приблизно по 2,5-3 сантиметри. Потім зберіть тісто в «човник», склавши вільні краї до центру і добре защипнувши з двох боків.
8. Перекладіть хачапурі на деко, змастіть жовтком і випікайте в розігрітій духовці на максимальній температурі не більше 20 хвилин, щоб не пересушити тісто і начинку.
9 .Через 15-20 хвилин дістаньте деко з духовки, а потім прикрасьте хачапурі яєчним жовтком. Для цього відокремте жовтки від білків, викладіть жовтки в центр хачапурі та поверніть у духовку на 3 хвилини.
Не варто тримати хачапурі в духовці занадто довго, адже наша мета - м'який жовток некруто, в який можна мокати скибочки тіста. Якщо перетримати - жовток запечеться надто сильно і весь його сенс буде втрачено.
10. Як тільки дістанете хачапурі з духовки, присипте їх меленим перцем на ваш смак і подавайте до столу, поки вони ще гарячі!
Смачного!