- європейська кухня -
Новий погляд на звичну страву
Такою простою та зрозумілою стравою як пюре навряд чи можна когось здивувати. Ваші мами та бабусі, напевно, теж готували пюре збудь-якого приводу: і до святкового столу, і на повсякденну вечерю. Не кажучи про те, скільки картопляного пюре було з'їдено у шкільній їдальні.
Але чому ж тоді найпопулярніші та найдорожчі ресторани світу все ще додають у свої меню пюре як вишуканий гарнір?
Вся справа в маленьких секретах, які дозволять вам приготувати пюре не гірше, ніж у будь-якого знаменитого шеф-кухаря.
● Картопля може бути різною. Для пюре використовуйте сорти картоплі, які містять більше крохмалю (як правило, це світлі сорти). Пюре з такої картоплі вийде повітряним, тоді як пюре з рожевої картоплі може вийти з грудочками. ● Не шкодуйте масла! Вершкове масло обов'язково високої жирності – це головний секрет вдалого пюре. Чим більше його – тим смачніше.
● Молоко замість води. Мова не про те, щоб варити картоплю в молоці, а про те, щоб додати її в пюре для отримання ніжної консистенції та приємного вершкового аромату. Для найсмачнішого пюре можна використовувати вершки.
● Головне пам'ятайте, що молоко та олія повинні бути теплими. Ідеальним рішенням для ідеального пюре буде підігріти молоко чи вершки на плиті, додавши в них трохи спецій (наприклад, гілочку розмарину, запашний перець чи мускатний горіх).
Отже, приготуємо пюре, яке ви ще не пробували?
● Картопля світлих сортів – 1 кг● Вершкове масло - 200 грамів (одна стандартна пачка)● Молоко – 200 мл (можна використовувати вершки 10-15% жирності)● Сіль – за смаком● Спеції – за смаком
Час приготування: 30 хвилин.
порцій: 4.
1. Картоплю необхідно помити, очистити від шкірки та порізати невеликими кубиками. Чим дрібніше ви поріжете картоплю, тим швидше вона звариться.
2. Покладіть картоплю в киплячу воду і варіть до готовності.
До цього дня не вщухають суперечки щодо того, в якому порядку варити картоплю для пюре: чи варто кидати її в холодну воду або в окріп. Також кухарі сперечаються і про те, коли краще солити картоплю – одразу, після закипання чи вже наприкінці перед готовністю. Єдиної правильної відповіді все ще немає, тому орієнтуйтесь на свої уподобання.
3. Поки картопля для пюре готується, дістаньте з холодильника олію, щоб вона підтанула і нагрілася до кімнатної температури. Молоко в невеликому сотейнику трохи підігрійте на плиті, але не доводьте до кипіння.
4. Щоб перевірити готовність картоплі, проткніть кілька шматочків ножем чи виделкою. Якщо шматочки вільно протикаються, то вони вже готові.
5. Злийте воду, додайте молоко і масло і розімніть картоплю товкачем або міксером. Найголовніше – не варто використовувати для цих цілей блендер – від цього пюре стане клейким та несмачним.
Ось і все, смачне, ніжне та повітряне пюре готове. Смачного!