Шакшука

- ЄВРЕЙСЬКА КУХНЯ -

Шакшука

Ідеальний сніданок для всієї родини

Уявіть собі яєчню, підсмажену в соусі із стиглих соковитих помідорів із ароматними спеціями. Це і є шакшука.

Авторство цього рецепту присвоюють собі одночасно араби, ізраїльтяни, а також жителі Марокко та Ємену. Згідно з історичними даними, шакшуку вперше приготували в Османській імперії в середині 16 століття, коли в державу почали завозити помідори з Іспанії.

Незважаючи на розбіжності в походженні страви, шакшука міцно влаштувалась ізраїльській національній кухні і встигла стати в один ряд з хумусом і фалафелем.

Приготувати шакшуку простіше простого, мабуть, завдяки цьому вона і завоювала серця гурманів по всьому світу.

Щоб приготувати смачну та ароматну шакшуку, знадобиться

● Курячі яйця – 4 штуки.● Стиглі помідори – 3-4 штуки (в зимовий час можна використовувати 300 грамів консервованих томатів пелаті у власному соку).● Цибуля - 1 маленька цибулина або половина середньої.● Часник – 1 зубочек.● Болгарський перець – 0,5 великого (або використовуйте цілий, якщо хочете отримати більш ароматний соус).● Кабачок чи цукіні – половина невеликого.● Оливкова олія.● Петрушка.● Зіра.● Сіль, перець за смаком.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.

Приготування шакшуки

1. Для приготування шакшуки насамперед потрібно підготувати овочеву суміш. Для цього помідори наріжте середніми кубиками.

До речі, гарячі суперечки про шашук ведуть не лише про її походження, а й про те, чи потрібно очищати помідори від шкірки. Одні кухарі вкрай категорично рекомендують знімати шкірку з помідорів, інші наполягають на тому, що вона необхідна для текстури соусу. Тому залишимо рішення за вами.

2. Дрібно наріжте цибулю та часник і додайте їх до помідорів.
3. Слідом за цибулею поріжте болгарський перець та цукіні середніми кубиками. Всі овочі, крім цибулі, повинні бути приблизно одного розміру.
4. Змішайте всі нарізані овочі разом, посоліть та додайте оливкової олії.
5. Розігрійте сковороду з оливковою олією і відправляйте ваші овочі гасити на середньому вогні приблизно 7-10 хвилин. На цьому етапі потрібно додати спеції - перець та зіру. Також доречно додати трохи копченої паприки, орегано або кардамон.
6. Коли помідори пустять сік, а решта овочів стане м'якою - настав час додавати яйця. Для цього найкраще зробити невеликі заглиблення в овочевому соусі та розбити у ці поглиблення яйця. Далі накривайте кришкою і залишайте сковороду з шакшукою на невеликому вогні доти, доки яйця не будуть готові.
7. Перед подачею посипте шакшуку нарізаною петрушкою.

Ви можете самостійно вибирати овочі для шакшуки відповідно до ваших уподобань. За бажанням ви можете використовувати гриби або шинку, а також на етапі тушкування овочів додати трохи вершків для ніжнішого смаку.

Обов'язково спробуйте приготувати шакшуку на сніданок та гарантовано отримаєте заряд бадьорості та гарного настрою на весь день!