Соус ткемалі

- ГРУЗИНСЬКА КУХНЯ -

Соус ткемалі

Нотка Грузії на вашому столі

Грузинська традиційна страва зі слив (аличі) під назвою соус ткемалі. Соус ткемалі ідеально доповнить будь-яку страву з м'ясом, птицею, рибою та підійде до будь-яких гарнірів. Варіацій цього соусу досить багато, і кожна грузинська господиня робить його на свій смак, додаючи щось своє.
Але основним інгредієнтом є кисла ягода, а саме слива (алича) з додаванням пікантних спецій.
Сьогодні ми будемо готувати соус ткемалі за нашим рецептом, але ви завжди можете регулювати спеції на свій смак, наприклад, якщо хочете зробити соус ще гострішим, додайте перець чилі.

Для приготування соусу ткемалі нам знадобляться такі інгредієнти

● Стиглі сливи (алича) 1 кг● Цукор 2 ст.ложки (50 грамів)● Сіль 2 ст.ложки (50 грамів)● Часник 3 середніх зубчика (0,5 головки)● Червоний мелений перець 0.25 ч. ложки (можна замінити перцем чилі)● Коріандр (мелений або свіжомелений) 1 ч. ложка● Хмелі-сунелі приправа 2 ч. ложки● Кріп, кінза (чи будь-яка інша зелень за смаком)
Час приготування ~1.30
З одного кілограма слив виходить півлітра соусу ткемалі

Приготування соуса ткемалі

1. Спочатку нам потрібно підготувати основний інгредієнт, а саме сливи. Миємо їх і відокремлюємо від кісточки щоб вийшли половинки. Потім беремо зелень кріп та кінзу дрібно рубаємо. Чистимо зубчики часнику та подрібнюємо його. Підготовку інгредієнтів завершено.
2. Ставимо каструлю з очищеними зливами на середній вогонь, додаємо 50 мл води та доводимо до кипіння. Варимо близько 10 хвилин постійно помішуючи сливи лопаткою.
3. Забираємо каструлю з вогню та перекладаємо сливи на сито. Протираємо сливи через дрібне сито за допомогою лопатки, щоб відокремилася вся шкірка, вона нам більше не потрібна.
4. У сливову масу, що вийшла, нам потрібно додати спочатку сіль, потім цукор і ставимо на повільний вогонь, постійно помішуємо до розчинення всіх інгредієнтів і доводимо до кипіння, важливо щоб цукор не пригорів.
5. Коли соус почне кипіти додаємо дрібно нарубані кріп і кинзу (або іншу зелень за смаком), подрібнений часник. Додаємо всі приправи, а саме хмелі-сунелі, мелений коріандр і червоний перець (пробуємо, при необхідності додаємо приправи до смаку). Все добре перемішуємо. Кип'ятимо пару хвилин і прибираємо каструлю з вогню. Тепер наш соус ткемалі готовий.
Смачного!
Примітка: Готовий соус можна зберігати в скляній ємності, а також закочувати в заздалегідь простерилізовані банки і ставити в прохолодне приміщення (підвал, льох).