- українська КУХНЯ -
Смачні та соковиті вареники з картоплею
Як щодо національної української страви? Сьогодні ми приготуємо найсмачніші вареники з картоплею. Це досить проста страва, яка вимагає трохи часу на приготування. Кожна господиня хоча б раз у житті ліпила вареники за «бабусиним рецептом». І як приємно іноді дістати з заморозки домашні смачні вареники і приготувати їх за 5 хвилин.
Тепер трохи поговоримо про тісто для вареників. Тісто для вареників можна робити різне, наприклад, на воді, кефірі, молоці або сироватці. У цьому рецепті ми робитимемо заварне тісто за 5 хвилин.
Для тіста:● Пшеничне борошно 300 грамів● Вода (окріп) 100 мл● Рослинна або вершкове масло 30 грамів (можна замінити на маргарин)● Сіль 0,5 ч. ложки (4 грами)● Яйце куряче 1 шт
Для начинки:● Картопля 0,5 кг● Вершкове масло 50 грамів● Сіль за смаком
Для піджарки:● Ріпчаста цибуля 1 середня● Сало 100 грамів (можна замінити на бекон)● Якщо вареники готуєте для заморожування, піджарка вам не потрібна.
Час приготування ~ 2 години
Порцій: 5
1. Насамперед ми займемось начинкою, тому що вона повинна у нас трохи охолонути. Картоплю миємо та чистимо, нарізаємо на середні шматочки і ставимо варити в заздалегідь підсолену воду. Варимо до повної готовності, щоб картопля була м'яка. Зливаємо воду і додаємо шматочок вершкового масла. Ретельно розминаємо картоплю товкачем, щоб не було грудочок. За бажанням, в начинку можна додавати різні інгредієнти, наприклад, обсмажену цибулю, сало або гриби, але потрібно враховувати, що в цьому випадку вам потрібно буде зменшити кількість картоплі, щоб загальна кількість начинки у вас була близько 500 грамів.
2. Займемося тістом. У воду, а саме окріп (це обов'язково, так як у нас заварне тісто), додаємо сіль та масло, перемішуємо, після висипаємо половину борошна і додаємо відразу яйце, швидко замішуємо тісто (щоб яйце не згорнулося в окропі). Додаємо ще трохи борошна та замішуємо еластичне та м'яке тісто. Примітка: борошно може знадобитися трохи більше або менше, залежно від якості самого борошна та розміру яйця. Місимо тісто приблизно 5 хвилин накриваємо плівкою та залишаємо відпочивати мінімум на 15 хвилин.
3. Робимо піджарку. Цей етап необхідний, якщо ви відразу варитимете вареники, а не заморожуватимете їх. Ставимо на повільний вогонь сковороду та додаємо відразу сало. Витоплюємо більше жиру на повільному вогні. Після цього додаємо заздалегідь нарізану кубиками цибулю і смажимо до золотистого кольору.
4. Тісто відпочило, тому приступаємо до розкочування. Розкочуємо качалкою пласт тіста завтовшки приблизно 3 мм. За допомогою будь-якої круглої форми, наприклад склянки, вирізаємо кола. Зі склянки діаметром 7 см виходить 30 середніх вареника.
5. Викладаємо на кола начинку з картоплі 1 ч. ложку з гіркою ретельно защипуємо кінці та формуємо вареник.
6. Ставимо на вогонь воду та солимо її, доводимо до кипіння. Викладаємо вареники і акуратно помішуємо їх, щоб не пристали до каструлі. Після того, як вареники спливуть, варимо їх ще 3 хвилини і дістаємо шумівкою в тарілку.
7. У готові вареники додаємо готову піджарку та перемішуємо.
Наші вареники з картоплею готові.
Смачного!