- Англійська кухня -
Англійська святкова страва на вашому столі
Рецепт цієї страви однозначно не можна назвати простою. Але, повірте, результат точно вартуватиме витрачених зусиль.
Яловичина Веллінгтон - це досить складна і багатокомпонентна страва, яка готується з яловичої вирізки, покритої грибним паштетом і беконом, а потім запечена в листковому тісті. В Англії ця страва є обов'язковою частиною будь-якого святкового столу, але особливо часто його готують на Різдво і Новий рік.
Так як рецепт яловичини Веллінгтон сам по собі досить трудомісткий, ми рекомендуємо спростити його хоча б тим, щоб використовувати готове заморожене листкове тісто.
● Яловича вирізка - 1 кг● Гриби печериці - 500 грамів● Цибуля - 1 невелика цибулина або ½ великої.● Бекон – 200 грамів● Листкове бездріжджове тісто - 500 грамів● Панірувальні сухарі - 4 столові ложки● Оливкова олія - 4 столові ложки● Яєчний жовток – 1 штука (для змащування тіста)● Борошно - 2 столові ложки (для розкочування)● Перець (для більшого аромату краще взяти суміш перців) – за смаком● Сіль за смаком
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Порцій: 5.
1. Перш ніж починати приготування, підготуйте всі інгредієнти, щоб усе було під рукою. Тісто заздалегідь розморозьте, очистіть цибулю, гриби помийте.
2. М'ясо промийте, очистіть від плівок та обсушіть паперовими рушниками. Потім посипте м'ясо перцем і сіллю та залиште маринуватися на 15 хвилин.
Яловичина Веллінгтон - це страва з більш ніж столітньою історією, її рецепт не залишає місце для експериментів. Щоб страва вийшла ніжною, м'якою та соковитою, використовуйте саме яловичу вирізку.
3. Поки м'ясо маринується, приготуйте грибну пасту. Для цього наріжте цибулю та обсмажте до золотистості в ложці оливкової олії.
4. Гриби наріжте великими шматочками (якщо у вас дрібні печериці, можете розрізати навпіл чи четвертинки). Додайте гриби на сковороду до цибулі та злегка обсмажте.
Не потрібно обсмажувати гриби до повної готовності – коли волога з грибів випарується, можете прибирати їх із вогню.
5. Гриби з цибулею помістіть у чашу блендера і подрібніть до стану паштету. Можете додати трохи солі та спецій на свій смак.6. Тепер повернемось до м'яса. Розігрійте на сковороді оливкову олію, що залишилася, і обсмажте вирізку до рум'яності. Не треба чекати, щоб яловичина повністю просмажилася: пам'ятайте, що страва буде запікатися в духовці. Обсмажуйте приблизно по 3-4 хвилини з кожного боку на сильному вогні до появи апетитної скоринки. Потім зніміть з вогню.
7. Увімкніть духовку, щоб вона розігрівалася. Тим часом розкотіть на столі листкове тісто. Намагайтеся розкочувати тісто прямокутної форми - так буде простіше загортати начинку.
8. У центрі розкатаного пласта тіста викладіть грибну пасту.
9. Зверху на грибний паштет покладіть бекон, нарізаний тонкими смужками (краще купити вже нарізаний бекон).
10. Обсмажену вирізку опустіть у панірувальні сухарі та ретельно запаніруйте з усіх боків. Не рекомендуємо пропускати цей крок: паніровка не дасть м'ясу дуже сильно пустити сік, тому готова страва вийде соковитішою.
11. Помістіть м'ясо у центрі тіста, зверху на бекон.
12. Після цього акуратно загорніть тісто в рулет в один шар. За потреби зайве тісто обріжте.
13. Покладіть вашу яловичину Веллінгтон на деко, застелене пергаментом, змастіть тісто жовтком і відправляйте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте в залежності від того, якому ступіню готовності м'яса ви віддаєте перевагу. Традиційний рецепт яловичини Веллінгтон передбачає, що м'ясо має залишатися трохи рожевим у середині. Для цього тримайте в духовці не більше 20 хвилин. Якщо ви віддаєте перевагу ступеню прожарювання well-done, можете збільшити час до 30 хвилин.
Ось і все, соковита, ароматна і ніжна яловичина Веллінгтон готова прикрасити ваше свято і порадувати ваших гостей!